haccp, gmp, ghp
HACPASZ Hanna Półtorak; +48 503 95 82 93; poltorak@haccp-gmp.home.pl
1. BHP szkolenie dla nauczycieli i kadry pedagogicznej przedszkoli
2. BHP dla pracowników kuchni szkół i przedszkoli
3. Minimum sanitarne szkolenie dla pracowników kuchni szkół i przedszkoli

Warsztaty dla pracowników oświaty

Warsztaty dla pracowników oświaty  "Zdrowo i zgodnie z prawem czyli jak prawidłowo przygotowywać posiłki dla dzieci"

Warsztaty "Zdrowo i zgodnie z prawem  czyli jak prawidłowo przygotować posiłki dla dzieci" po raz pierwszy odbyły się ma marcu roku 2012.  Skierowane są do osób odpowiedzialnych  za tworzenie jadłospisów przedszkolnych, przygotowywanie posiłków w przedszkolach, Dyrektorów placówek  przedszkolnych i zespołów szkolno-pedagogicznych. Było nam miło gościć na nich Pracowników jednostek niepublicznych oraz pracowników publicznych jednostek oświatowych min:

- Pracowników Niepublicznego Przedszkola "Jaśkowo"

jaśkowo przedszkole

- Pracowników Niepublicznego Przedszkola "Przedszkolaki"

Strona główna
-Pracowników Niepublicznego Przedszkola "Pomarańczowa Ciuchcia"

pomarańczowa ciuchcia

- Pracowników Przedszkola Nr 261 "Pod Dębami"

Strona główna

- Warsztaty  przeprowadzane są indywidualnie dla danej jednostki oświatowej , możliwe jest również przeprowadzenie szkolenia grupowego

Zakres warsztatów obejmuje następujące zagadnienia:

1. Pełnowartościowy jadłospis dla dzieci w wieku przedszkolnym 3-6 lat .
- Najważniejsze zasady układania jadłospisu przedszkolnego, co powinno się znaleźć w menu dziecka, jakie produkty wybierać, jak czytać etykiety produktów spożywczych, porcje odpowiednie dla dzieci w tym wieku, zasada 7U jak stosować ją na co dzień, zdrowe podwieczorki, wzorcowy jadłospis przedszkolny jak wygląda. Dodatkowo wskażemy najczęstsze błędy w jadłospisach przedszkolnych. Przeanalizujemy przykładowe jadłospisy z Państwowych przedszkoli i wskażemy błędy żywieniowe. Istnieje możliwość przeanalizowania na warsztacie jadłospisu z danego przedszkola.

2. Jak gotować zdrowo.
- Dietetyk zaprezentuje zdrowe techniki kulinarne, nauczy jak gotować zdrowo, przybliży zdrowe zasady przygotowywania posiłków, zaproponuje optymalny harmonogram posiłków. Powiemy także jak uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych oraz jakich błędów nie popełniać przy żywieniu zbiorowym. Podpowiemy w jaki sposób możemy przemycić warzywa i zdrowe posiłki dzieciom w przedszkolu, zaproponujemy przykładowe zdrowe przepisy.

3. Zdrowo i smacznie - czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka 
Produkcyjna w kuchni przedszkola:

- Wymagania dotyczące pomieszczeń, w których produkowane są posiłki, wyposażenie techniczne, sprzęt kontrolno-pomiarowy, konserwacja maszyn i urządzeń, zabezpieczenie przed szkodnikami, proces mycia i dezynfekcji,  higiena osobista i stan zdrowia osób produkujących posiłki, szkolenia pracowników, usuwanie odpadów, zaopatrzenie w wodę: wymagania SANEPIDU w przypadku zaopatrzenia przedszkola w wodę "miejską" przygotowywanie i  wydawanie posiłków

4.  Bezpiecznie i zgodnie z prawem czyli system  HACCP w przedszkolu
- Jak poradzić sobie z dokumentacją systemu HACCP  i jak powinna ona wyglądać Co to jest system HACCP i na czym polega, z czego wynika obowiązek prawny wdrażania zasad systemu HACCP , w jaki sposób wdrażamy system i kto  jest za to odpowiedzialny, obowiązki kierownictwa przedszkola związane z wdrożeniem systemu HACCP

Serdecznie zapraszamy do udziału w warsztatach

Galeria

grafika

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!