21 sty 2025
W roku 2022 opublikowana została nowa edycja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius). Mimo, że dla producentów żywności w Polsce i pozostałych krajach UE Kodeks ten jest wyłącznie zbiorem zaleceń warto jest zapoznać się z jego zapisami, ponieważ jego wytyczne to podstawa do przeprowadzania auditów Systemu HACCP.
CO nowego znajdziemy w tym dokumencie?
- Politykę dotyczącą darowizn żywności, która odzwierciedla działania podjęte przez administrację prezydenta Biden-a
- Uzupełnienie wykazu alergenów o sezam (pamiętajmy, że w tym zakresie obowiązują na terenie UE przepisy Rozporządzenia WE 1169/2011).
- Stworzenia wytycznych odnośnie przebywania ze zwierzętami domowymi w restauracjach, sklepach oraz ogródkach gastronomicznych.
- Zmiany definicji mięsa surowego oraz nowe parametry jego obróbki termicznej.
Zmiany Kodeksu powinny również znaleźć odzwierciedlenie w przepisach UE utworzonych luz znowelizowanych w celu:
- Zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób przenoszonych za pośrednictwem żywności
- Stworzenia jednolitych Standardów Bezpieczeństwa Żywności.
Jeżeli chcesz aby twoi współpracownicy usłyszeli więcej o wytycznych kodeksu zgłoś się do nas a my ustalimy termin szkolenia zorganizowanego dla wskazanych przez Ciebie osób.