Wdrażamy systemy: HACCP, BRC, IFS, GMP, ISO 

21 sty 2025

Nowa edycja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius)

W roku 2022 opublikowana  została nowa edycja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius). Mimo, że dla producentów żywności w...

W roku 2022 opublikowana  została nowa edycja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius). Mimo, że dla producentów żywności w Polsce i pozostałych krajach UE  Kodeks ten jest wyłącznie zbiorem zaleceń  warto jest zapoznać się z jego zapisami, ponieważ jego wytyczne to podstawa do przeprowadzania auditów  Systemu HACCP.

 CO nowego znajdziemy w tym dokumencie?

- Politykę  dotyczącą darowizn żywności, która odzwierciedla działania podjęte przez administrację  prezydenta Biden-a

- Uzupełnienie wykazu  alergenów o sezam  (pamiętajmy, że w tym zakresie obowiązują na terenie UE przepisy Rozporządzenia WE 1169/2011).

- Stworzenia wytycznych odnośnie przebywania ze zwierzętami domowymi w restauracjach, sklepach oraz  ogródkach gastronomicznych.

- Zmiany definicji mięsa surowego  oraz nowe parametry jego obróbki termicznej.

Zmiany Kodeksu powinny również znaleźć odzwierciedlenie w przepisach UE utworzonych  luz znowelizowanych w celu:

-  Zmniejszenia  ryzyka wystąpienia chorób przenoszonych za pośrednictwem żywności

- Stworzenia jednolitych  Standardów Bezpieczeństwa Żywności.

Jeżeli chcesz  aby twoi współpracownicy usłyszeli więcej o wytycznych kodeksu zgłoś się do nas a my ustalimy termin szkolenia zorganizowanego dla wskazanych przez Ciebie osób.

Autor: Grzegorz Półtorak
Kopiuj link
Link artykułu został skopiowany.
chevron-down